Професионалното обучение е силно ощетено от пандемията

 

Професионалното образование в района е силно ощетено и затруднето от въвеждането на извънредното положение у нас през месец март и последвалата извънредна епидемиологична обстановка. Припомняме, че заради пандемията от месец март до сега и до края на учебната година учениците учат онлайн. Дистанционното обучение, обаче, не е удачно за професионалните училища, каквото е ПГ «Златица». Специалните предмети и практиките бяха преустановени и се търси възможност за наваксване. Това заяви пред «Средногорие Медия» директорът на учебното заведение Величка Баланова.

Величка Баланова – директор на ПГ “Златица”: “Мога да кажа, че на 16 март стартирахме с дистанционна форма на обучение като използвахме платформа “Classroom”. В момента, в който разбрахме, че няма да има посещение в училището, екипът от специалисти, които се занимават с обучение по Информационни технологии и по Математика, направиха акаунти на всички ученици. На учителите - едно бързо предварително обучение на 13-ти, за да може всички на 16-ти да стартираме. Със сигурност мога да кажа, че преподавателите много бързо преодоляха бариерата и се справиха много добре с предизвикателството. Учениците изпитаха известно затруднение докато влязат в системата. Нещото, което искам да кажа е, че дистанционната форма на обучение е много добра, но за по-кратък период. Не е много подходяща за обучение по професии, защото е много лесно да дедеш задачите по Математика или темата по Български, която децата да напишат вкъщи, да решат задачите, да напишат темата и да я върнат на  колегата по съответния предмет, но от видеоклипове за работа и по практика не се става специалист. Тази пандемия ощети децата, които са по проект “Домино”, и които бяха назначени на работа в предприятията за провеждане на учебните практики, защото не можаха да видят реалните условия, при които ще работят и провеждат практиката си. Просто тези деца са ощетени от гледна точка, че не можаха в реални условия да проведат своята практика. Опитваме се да компенсираме по някакъв начин. Смятаме от 18-ти, ако няма удължаване на  извънредното положение, да стартираме с частично присъствено обучение съгласно изискванията на министерството за спазване на мерките за предпазване от коронавируса. Да компенсираме до известна степен пропуските, които са в сферата на професионалното образование на учебните практики. За съжаление няма да можем в голяма част от фирмите да пуснем децата точно от тази гледна точка, че те не могат да осигурят всички изисквания за спазване на дистанция при процеса на обучение.”

По думите на Баланова, ако ситуацията с коронавируса у нас не позволи наваксване през летните месеци, ще се търси вариант това да стане през есента. Постоянните контакти с големите предприятия-партньори на училището и гъвкавите програми биха позволили практиките да се проведат когато е възможно.

Публикувана на: 2020-06-11
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"