Отбелязаха се 60 години Ден на металурга

 

Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и медодобивната компания в района на Средногорието - „Аурубис България“ отбелязаха 60 години Ден на металурга и 65 години от създаването на медодобивния завод. На събитието в София присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на икономиката и индустрията, министърът на околната среда и водите,  представители на водещите компании в сектора, представители на професионалната и академична общност и други.

Министър-председателят подчерта, че металургията осигурява материалите, които са в основата на развитието на България като високотехнологична база. Той посочи сектора като добър пример за успешно взаимодействие между бизнеса, академичните среди и ангажираността със социални проекти.

България е шестa в ЕС в производството и обработката на цветни метали, като осигурява 14% от европейското производство на мед, 8% на олово и 4% на цинк. Металургичният сектор осигурява 11% от стоковия експорт на България - над 10 млрд. лв. по данни за 2022 г.

Изпълнителният директор на медодобивната компания в района Тим Курт отбеляза, че металите са в основата на прехода към устойчивост и нисковъглеродна икономика, а компанията е водещ производител на рафинирана мед.

На събитието бяха отличени и академичните постижения на студенти от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и Техническия университет (ТУ).

 

Публикувана на: 2023-11-17
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"