2019.03.25
понеделник
21:57
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Грандиозно начало на «Златен прах Челопеч 2018»

Грандиозно начало на «Златен прах Челопеч 2018»

На 19 юли стартира петото издание на Международния фолклорен фестивал „Златен прах 2018”. Събитието се организира от община Челопеч и се провежда в парк „Корминеш” в края на месец юли от 2014 година насам.

Началото беше поставено на площад „Освобождение” в Челопеч с „Парад на знамената”. Кметът Алекси Кесяков приветства участници и гости и прикани към забавление по време на четирите фестивални дни. Приветствие отправи и директорът на фестивала Маргарита Богданова. Прозвуча химна на Челопеч в изпълнение на музикантите от „Виво Монтана”.

Гостуващите групи от Индонезия, Тайван, Беларус, Мексико, Коста Рика и Колумбия представиха своя богат репертоар от музика и танци. Многобройната публика се наслади на колорита на различните култури.

Свое представяне направиха домакините от танцов състав „Българче” и лауреатите от четвъртото издание на фестивала – фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица” от гр. Пловдив. Двата родни състава учиха чуждестранните групи на българска ръченица и заедно играха право хоро.

Участници и гости се пренесоха в парк „Корминеш”. Водещи на събитието бяха Силвия Лулчева и Васил Бинев.

С внушаващо изпълнение на ансамбъл „Чинари” на сцената бяха приветствани представителни групи на гостуващите състави. По стара българска традиция бяха посрещнати на сцената с питка и сол. Последва колоритно шествие на групите пред многобройната публика. Първата фестивална вечер започна с химна на Република България, продължи с химна на Челопеч в изпълнение на момичетата от „Средногорски звън”. Прозвуча и химна на фестивала изпълнен от „Виво Монтана”. Бяха издигнати трите флага.

Приветствие към присъстващите отправи директорът на фестивала Маргарита Богданова. Тя изрази задоволство от добрата организация и успеха на фестивала. Приветствие отправи и кметът Кесяков. Той благодари на всички, които са съдействали в организацията на събитието и официално стартира форума. Летящ старт беше даден с пускането на балони в небето. Музикално-танцов поздрав поднесоха момичетата и момчетата от танцов състав «Българче» към читалище „Труд и постоянство” - Челопеч.

Кесяков използва възможността да връчи специален плакет на заместник генерален секретар на „Федерация на националните танцови фестивали” - Емил Димитров. Беше присъден плакет и на Росен Богданов – генерален секретар на „Международна асоциация на националните фолклорни федерации”.

Кулминацията на сцената на парк „Корминеш” беше изявите на шестте чуждестранни състава. Те плениха публиката със своите колоритни и екзотични танци и песни. Своята култура показаха изпълнителите от Мексико, Беларус, Коста Рика, Тайван, Колумбия и Индонезия. Всяко изпълнение предизвика бурни аплодисменти. Финалът на вечерта беше поставен от фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица” и общо българско хоро.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-07-20 16:13
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"