Служебният премиер посети община Чавдар

 

На 26 юни 2021 година в община Чавдар се проведе работна среща на кмета на община Чавдар Григор Даулов с министър-председателя на Република България от служебния кабинет Стефан Янев. Премиерът беше посрещнат от кмета и от секретаря на общината Павлина Павлова. Даулов запозна служебния премиер с основните характеристики на община Чавдар и с нейната история, и му показа някои от местните забележителности – централния площад,  паметника на загиналите за освобождението на Родината, сградата на НЧ „Надежда -1900” и Фолклорен център Чавдар.

Основна тема на посещението в Чавдар, което се състоя по покана на кмета Даулов, беше екологичното състояние на р. Тополница и възможностите за нейното очистване. Това е един проблем с дълга история, сподели кметът на община Чавдар специално за „Средногорие Медия“:

Григор Даулов – кмет на община Чавдар: „Главната идея за тази среща на такова високо ниво с министър-председателя беше инициирана от мен и това е екологичното състояние на река „Тополница”. Всички знаем за този проблем, който съществува от десетилетия с натрупвания, тъй като през годините още от 2008 година сме започнали такава кореспонденция с различни институции – Народно събрание, Министерство на околната среда и водите и всички други институции. До момента този проблем не намираше решение и решихме да организираме такава среща, защото проблемът с река „Тополница” или по-точно началото на решаването му, може да бъде решен само на ниво Министерски съвет. Защо е така? Така е, защото има едно създадено държавно предприятие, което следва да финансира неотрализирането на замърсявания от миналото. То е с принципал Министерство на икономиката, което пък е подчинено на министър-председателя и съответно за там трябва да се задели целеви бюджет и да се разработят проекти за всичките дейности, които ще доведат до спирането на замърсяването от река „Медетска”. Запознахме министър-председателя с този проблем, предал съм му документацията, която имаме. Той пое ангажимента да провери в Министерство на икономиката какъв е казуса, до къде е стигнал и да започне решаването му. Това беше голямата тема на срещата и мисля, че беше много полезна, защото няма друг начин да бъде решен този проблем. Той няма да бъде решен за една, две или пет години, защото изчистването на това замърсяване ще трае, може би, много дълъг период, но трябва да се започне от някъде.”

Работната среща продължи в местността „Света Петка”, където към нея се присъединиха и кметовете на общините от средногорския регион: кметът на община Мирково Цветанка Йотина, Стоян Генов - кмет на община Златица, Ангел Геров - кмет на община Пирдоп, кметът на община Копривщица Бойка Дюлгярова и кметът на община Челопеч. В срещата взе участие и почетният гражданин на община Чавдар –Пенчо Геров.

Пред министър-председателя бяха поставени и други важни въпроси, касаещи Средногорието:

 Григор Даулов – кмет на община Чавдар: „Запознахме премиера и с други въпроси, които са си тук наша болка, като казвам „наша” имам предвид всички малки общини. На първо място това е публичният транспорт. Знаете проблемите, колко трудно вече се намират фирми, които да са съгласни да изпълняват транспорт в малките населени места. Запознахме го и с трудностите за финансиране в здравеопазването, знаете - нашата болница, с функционирането на малките населени места, с екологичната картина в нашият район, който е индустриален. Общо взето това бяха темите, за които говорихме, но водеща тема и идеята на тази среща беше състоянието на река „Тополница”.

Работната среща беше ползотворна. Посещението на Стефан Янев е първото посещение на министър-председател в община Чавдар в най-новата й история.

Публикувана на: 2021-06-28
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Одобрявате ли идеята Сертификатите за ваксинация и преболедуване на Ковид-19 да станат входен ключ за влизане на обществени места?
Да, одобрявам идеята
Не, не одобрявам такава идия
Трябва да се търси друго решение
Не мога да преценя

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"