Новият рейтинг за активната прозрачност вече е факт

 

Програма Достъп до информация представи резултатите от ежегодния одит на интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт чрез онлайн пресконференция, която се състоя на 11 май 2021 година.

Както всяка година в периода от 1 март до 29 април сътрудниците на Програма Достъп до информация прегледаха и оцениха интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Изготвен е и нов Рейтинг на активната прозрачност за тази година.

От общините в района на Средногорието община Челопеч отново е с най-висок рейтинг. Тази година малката община е класирана на 7 място. Друга малка община от района – Чавдар е получила рейтинг за 41-то място. Най-голямата община в Средногорието – община Пирдоп е класирана на 81 място в тазгодишната класация. Класирането при другите общини от района е както следва: община Копривщица – 97 място, община Златица – 110 място, община Антон – 135 място, община Мирково – 136 място.

На онлайн пресконференцията д-р Гергана Жулева, авторът на изследователската методология, представи резултатите от оценката на активната прозрачност. Адвокат Стефан Ангелов обобщи тазгодишните изводи относно бюджетната и финансова прозрачност, обществени поръчки и интегритет. Адвокат Кирил Терзийски сподели заключения във връзка с получените отговори на 563 заявления по ЗДОИ, подадени от ПДИ по електронен път.  

Публикувана на: 2021-05-13
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Как възнамерявате да гласувате на предстоящите избори на 11 юли?
Ще повторя избора си от изборите на 4 април
Ще гласувам за друга политическа сила
Няма да гласувам
Не мога да преценя

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"